IK solver constraint broken?

Animation tools, character animation, non linear animation

Moderators: jesterKing, stiv

Mats78
Posts: 155
Joined: Thu Oct 17, 2002 5:06 pm
Location: Vantaa, Finland

IK solver constraint broken?

Postby Mats78 » Fri Oct 31, 2003 10:32 pm

Could someone confirm this please? I noticed that creating an armature where one bone is used as IK solver doesn't work (v. 2.30).

Example (the usual one):

1. create armatue with 3 bones, all ik links.
2. at root of third bone place an additional bone (fk link).
3. create an IK solver constraint on the third bone pointing at the fourth bone (from step 2.).
4. now move the fourth bone as usual... mine won't work - it moves as if "influence" for the constraint was under one (it IS exactly 1, triple checked)! So the ik solver bone moves away from the rest of the armature.

Thanks for any help =)
-Mats

soletread
Posts: 83
Joined: Fri Jan 10, 2003 7:11 pm

Postby soletread » Sat Nov 01, 2003 1:10 pm

you still get movement on the bones right?

The top 2 should bend.

The grab handle does move away from the root of the 3rd bone, but that is normal for blender. It should pull the bone though

Mats78
Posts: 155
Joined: Thu Oct 17, 2002 5:06 pm
Location: Vantaa, Finland

Postby Mats78 » Sat Nov 01, 2003 1:58 pm

Nope... isn't normal.

I get movement yes, but it should position bone three so it TOUCHES bone four. And it does so in 2.28c... but not in 2.30 anymore!

This is what I get:

Image
Image

And as I mentioned: influence is at exactly 1.000

-Mats

Ps. Linux Mandrake 9.2 RC2

Mats78
Posts: 155
Joined: Thu Oct 17, 2002 5:06 pm
Location: Vantaa, Finland

Postby Mats78 » Sat Nov 01, 2003 1:59 pm

Nope... isn't normal.

I get movement yes, but it should position bone three so it TOUCHES bone four. And it does so in 2.28c... but not in 2.30 anymore!

This is what I get:

Image
Image

And as I mentioned: influence is at exactly 1.000

-Mats

Ps. Linux Mandrake 9.2 RC2

Mats78
Posts: 155
Joined: Thu Oct 17, 2002 5:06 pm
Location: Vantaa, Finland

Postby Mats78 » Sat Nov 01, 2003 2:03 pm

sorry about two identical posts, some errors occured when posting. Hope you can see them though! =)

-Mats

soletread
Posts: 83
Joined: Fri Jan 10, 2003 7:11 pm

Postby soletread » Sat Nov 01, 2003 2:54 pm

Hmm, it looks the same on my 2.28c as it does on your 2.3.

Do you have screen shots of 2.28c

I am curious because I was almost convinced I noticed a slight speed decrease with 2.3 armatures. If what you are saying is correct, then these are more than likely related.

cheers

Mats78
Posts: 155
Joined: Thu Oct 17, 2002 5:06 pm
Location: Vantaa, Finland

Postby Mats78 » Sat Nov 01, 2003 4:45 pm

Ok here it is - same situation on 2.28c:

Image
Image

This is the way it is supposed to work.

Regards,
Mats

Mats78
Posts: 155
Joined: Thu Oct 17, 2002 5:06 pm
Location: Vantaa, Finland

Postby Mats78 » Sat Nov 01, 2003 4:47 pm

This system doesn't register my replies, only the ones without pictures... tells me something about "error sending email". You can see my posts (and snapshots) anyway I guess, since you replied. =)

-Mats

soletread
Posts: 83
Joined: Fri Jan 10, 2003 7:11 pm

Postby soletread » Sat Nov 01, 2003 5:33 pm

I cant recreate your 2.28c version on my 2.28c.

Do you have a .Blend at all.?

I had similar errors posting to this forum.

Cheers

Mats78
Posts: 155
Joined: Thu Oct 17, 2002 5:06 pm
Location: Vantaa, Finland

Postby Mats78 » Sat Nov 01, 2003 6:08 pm

Ok now here's a .blend file I just made with 2.28c. I discovered it works correctly for me in both 2.28c and 2.30! So hopefully it will work for you too =)

http://www.artflow.fi/blenderpics/test228c.blend

-Mats

Mats78
Posts: 155
Joined: Thu Oct 17, 2002 5:06 pm
Location: Vantaa, Finland

Postby Mats78 » Sun Nov 02, 2003 5:50 pm

I don't know if you got this so here it is again:

Ok now here's a .blend file I just made with 2.28c. I discovered it works correctly for me in both 2.28c and 2.30! So hopefully it will work for you too =)

http://www.artflow.fi/blenderpics/test228c.blend

-Mats


Return to “Animation”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests