Grafic-Problems on a new MacPro / Solved with OSX 10.4.8-Upd

General discussion about the development of the open source Blender

Moderators: jesterKing, stiv

Jens
Posts: 0
Joined: Sat Aug 26, 2006 7:24 pm
Location: Hamburg, Germany

Grafic-Problems on a new MacPro / Solved with OSX 10.4.8-Upd

Post by Jens »

Hi
I just started with Blender a few weeks ago and it´s fantastic.
So i decided to switch from my old G4 Dual 1.4 to a new mashine,
to get my work faster:

MacPro (Intel) Standardkonfi

OS: MacOSX 10.4.7
CPU: Xeon Dualcore 2.66 x2
GFX: NVidia 7300 GT
Drv.: GeForce 1.4.36
Blender 2.4.2 (Intel)

Iám unable to work right now, becaus every time the mouse is over
an button or textfield, the screen becomes scrambled.
This ca be resetted by using escape or zooming the window, but
it prevents me from normal work.

Can someone confirm or is there a solution.
Is it determined by blender, GFX-driver or OpenGL ?

I would be happy for your help.

Greetings...Jens
Last edited by Jens on Fri Sep 29, 2006 10:58 pm, edited 2 times in total.

z3r0_d
Posts: 289
Joined: Wed Oct 16, 2002 2:38 am
Contact:

Post by z3r0_d »

that sound a lot like the issue you'd get in windows when antialiasing is forced on [as opposed to application prefrence]

mpan3
Posts: 0
Joined: Wed Mar 24, 2004 7:16 pm

Post by mpan3 »

Hey Jens, aren't you the developer who is working on the PearPC emulator?

Jens
Posts: 0
Joined: Sat Aug 26, 2006 7:24 pm
Location: Hamburg, Germany

Post by Jens »

Hi
@mpan3: Sorry, but no.:wink:

Youré right, seems to be a problem with FSAA.
I tryed to disable it with "openGlprofiler" (dev-tools)
but with no succes yet, don´t know if the seetings where right.

I tried parameters "kCGLPFASampleBuffer" and"kCGLPFASample"
with different values with no effect. Applied it to blender.app.

(source: http://www.macosxhints.com/article.php? ... 6215733256)
Then reversed the hint.

Hmm...it shoud be not too hard, to fix it.
In general, blender does as expected and btw:
it is very fast on the MacPro.

Greetings...Jens

Jens
Posts: 0
Joined: Sat Aug 26, 2006 7:24 pm
Location: Hamburg, Germany

Post by Jens »

Nobody any idea, how to config GL for the graficscard ?

Getting frustrated....Jens

mpan3
Posts: 0
Joined: Wed Mar 24, 2004 7:16 pm

Post by mpan3 »

I also did a quick google and couldn't find anything related to OpenGL AA setting in OS X. Is there a way to full-screen the blender interface? On windows, at least that's how i got rid of my display corruptions on earlier versions of blender.

ALso, you could try to change the color depth, see if that does anything.

Jens
Posts: 0
Joined: Sat Aug 26, 2006 7:24 pm
Location: Hamburg, Germany

Post by Jens »

Hi
Fullscreen or colordepth-change does´nt help.

The problem is, there is no Controlpanel like with
ATI cards. So i have to search the parameters myself
and change them with the OpenGLProfiler.
On the other side, Nvidia has no dokumentation
for their Mac-stuff, so i have to browse the developer-
sites of apple, to find the right parameters.

Takes time.....

CU...Jens

mpan3
Posts: 0
Joined: Wed Mar 24, 2004 7:16 pm

Post by mpan3 »

As you are using this:
http://developer.apple.com/graphicsimag ... image.html

You might be able to find a string called

GL_FSAA_MODE
or
GL_MULTISAMPLE

sorry if I am not one the right track. :oops:

LetterRip
Posts: 0
Joined: Thu Mar 25, 2004 7:03 am

Post by LetterRip »

Hi, Apples driver for the Mac Pro are buggy. I don't think there is a workaround yet, the last time the Mac Pro had buggy drivers, users got a bug fix update from Apple, but one hasn't been released yet. So probably file a bug with Apple is your best course of action.

LetterRip

Jens
Posts: 0
Joined: Sat Aug 26, 2006 7:24 pm
Location: Hamburg, Germany

Post by Jens »

@ LetterRip
Maybe you are right, but i was able to test Cinema4d and Vue and their
are working. It seems it is a bit of both, an incompatibility of blender and
graficsdriver. I´ve seen little glitches in Safari, where the cursor is disapearing under the menue in some areas.
Thats the fun with transitions......

I´ll try to be patient, so OSX 10.4.8 is near release i read, and will bring
updated and then multithreaded GL-drivers.

In the meantime, i will enjoy making music on my new mashine.
Thanks for help to all people envolved so far.

CU...Jens

LetterRip
Posts: 0
Joined: Thu Mar 25, 2004 7:03 am

Post by LetterRip »

Jens,

different 3D applications make use of different parts of the API so not all 3D applications will break.

According to Ton it is an Apple bug in their Nvidia driver.

LetterRip

Jens
Posts: 0
Joined: Sat Aug 26, 2006 7:24 pm
Location: Hamburg, Germany

Post by Jens »

@ LetterRip

No prob. I see forward to new Apple GL-Drivers.

I really loved blender from the second sight :wink:
and will stay tuned.

Iám again impressed what professional piece of SW an
open source-community can develop, so no worry.

BTW, really impressed by "Elephants Dream" too.

I will report if i get it to work on MacPro, whatever the
solution is and thanks for spending time in my problem.

Greetings to all from Hamburg..........Jens

LetterRip
Posts: 0
Joined: Thu Mar 25, 2004 7:03 am

Post by LetterRip »

Jens,

a workaround may be found before Apple does a release update, I know that for the last apple bug there was a build that had a workaround.

I'll ask our release manager what his thoughts are, since obviously it would be nice to have a functional blender for mac pros until apple gets it fixed.

LetterRip

LetterRip
Posts: 0
Joined: Thu Mar 25, 2004 7:03 am

Post by LetterRip »

lukep isn't aware of a workaround,

it would be great if you submit a bug to apple, you need an apple dev account, which is free, they'll ask you for information on your setup, etc.

LetterRip

GusM
Posts: 2
Joined: Wed Oct 16, 2002 2:16 pm

Post by GusM »

Excuse the OT, but are you Jens M., my old friend from the Platter?

Regards,
Gustavo Muñoz

Post Reply