Error to save as runtime on 2.34 for Mac

Game Engine, Players & Web Plug-in, Virtual Reality, support for other engines

Moderators: jesterKing, stiv

Post Reply
oxigenow
Posts: 0
Joined: Wed Aug 11, 2004 12:21 am

Error to save as runtime on 2.34 for Mac

Post by oxigenow »

Hello.

I´m new at this forum, and newbie with Blender. I just downloaded the 2.34 version for Mac OS, and when I save as runtime I get this error:

"Unable to open Blend file" :?

What am I doing bad? :cry:

Thanks, and sorry because my english is terrible (I´m spanish) :wink:

farbin
Posts: 4
Joined: Thu Oct 24, 2002 7:09 pm
Location: United States - East Coast

OSX Error creating runtime.

Post by farbin »

I had the same problem
http://www.blender.org/modules.php?op=m ... pic&t=4170

I don't think there are a lot of people on our side.
Probably better luck getting it fixed by buying a pee-cee.

No, I'm not bitter considering it hasn't worked right since, hmm I don't think it ever has for Mac. At least 2.25 let you make a runtime.

(The sound you hear is me grinding my teeth).

oxigenow
Posts: 0
Joined: Wed Aug 11, 2004 12:21 am

Post by oxigenow »

Hello Farbin.

Blender don´t shows me your error: "Can´t find the Runtime..." My Blender shows me: "Can´t open the blender file"

I just try with Mac OS 10.2 and 10.3 versions and nothing (the 10.2 don´t have the BlenderPlayer.app)

If I have response from any forum or web, I´ll notify to you.

HEEELP!!! :lol: for Mac users!!!

I just try with Linux version under Debian and I have the same problem :cry:

Regards :wink:

farbin
Posts: 4
Joined: Thu Oct 24, 2002 7:09 pm
Location: United States - East Coast

Post by farbin »

Yes, Help the Mac users!

But first I apologize for not welcoming you to the Blender community right away. Instead I ranted about my problems. Every person counts here. Welcome!!

I'm still hanging in there. So what if I can't make a runtime with 2.34. I still have a lot of work to do before I even show a demo right now and it WILL get fixed. Maybe not in the timeframe "I" want it to be, but it will get done.

Hmmm, I was going to put together a quick YellowDog installation, but I don't know if I will have the time until the weekend. We shall see.


Hang in there, welcome and glad to see another Mac user.


farbin (smiling)

alien-xmp
Posts: 0
Joined: Sun Apr 06, 2003 2:22 pm
Location: Wellington, New Zealand
Contact:

Post by alien-xmp »

I don't have a Mac, so I'm just flying blind.

Is the blenderplayer.app available? All making a runtime on OSX does it rename the blend file to game.blend and put it in the Resources/ part of the player bundle.

farbin
Posts: 4
Joined: Thu Oct 24, 2002 7:09 pm
Location: United States - East Coast

Post by farbin »

No, There is no Blenderplayer.app in the Blender folder (OS X 10.2.8, don't know about 10.3)

Just the Blender.app which does not have the player inside, but you are right. The .blend file gets renamed to game.blend ... etc.

But thanks for the reply.


farbin

alelink
Posts: 0
Joined: Wed Sep 22, 2004 12:49 am
Location: Italy
Contact:

solution

Post by alelink »

hi,
you must create a directory somewhere on your disk,
then doubleclick on the "blender-2.34-OSX-10.3-powerpc.dmg" file,
then copy all the file in the "virtual drive" in the previus created dir.

you should see only few file, but there's a lot.

now you can launch Blender from here and you can use the Runtime
features.

alelink

oxigenow
Posts: 0
Joined: Wed Aug 11, 2004 12:21 am

Post by oxigenow »

I just try it but I have the same problem again... :cry:

I have a new folder called Blender in my Desktop. Then I copy all the files from virtual drive created by double-clicking the .DMG into this folder.

I launched blender... I created and saved a file and when I´m going to "save as runtime", Blender show me the same error once.

Those are the files I can see in my folder:

Blender.app
Blenderplayer.app
GPL-license.txt
copyright.txt
older releases (folder)
Plugins (folder)
Blender.html
Python-license.txt
Release_234.txt

Am I wrong? :(

alelink
Posts: 0
Joined: Wed Sep 22, 2004 12:49 am
Location: Italy
Contact:

...

Post by alelink »

Hi,
I had the same your problem,
but with the described procedure was all right.

Maybe stupid, but have you lauunch the Blender.app in the new directory?

You can try to delete the old blender installation, including some hidden files
(go in the shell and enter as superuser (su - "enter" ) and go around in the hd).

I'm running on MacOSX 10.3.5 and Blender 2.34.

On my mac this procedure works.

Alelink

oxigenow
Posts: 0
Joined: Wed Aug 11, 2004 12:21 am

Post by oxigenow »

You´re right!!! IT WORKSSSS!!! :D :D :D :D

Thanks Alelink. Your experience is very useful... If you need something, I will be pleasure to help you :wink:

Sorry because my english is terrible :roll:

alelink
Posts: 0
Joined: Wed Sep 22, 2004 12:49 am
Location: Italy
Contact:

Post by alelink »

I'm happy :)

do you know some serius tutorial to learn the game engine scripting?

oxigenow
Posts: 0
Joined: Wed Aug 11, 2004 12:21 am

Post by oxigenow »

Sorry :( I have not tutorials at this moment. I don´t search because I was not sure for use Blender. Also, I´m not programer or developer... I´m graphist :?

Also, If I find something, I´ll contact to you.

If you need something about graphic design or illustration, tell me about :wink:

alelink
Posts: 0
Joined: Wed Sep 22, 2004 12:49 am
Location: Italy
Contact:

Post by alelink »

Hi,
I'm a 3d artist too, but I'm a Computer Science student too,
so I'm a coder (not the best, but I know something...).

Can you submit me some artwork by you?
I'm thinkin to make a game, and another cg artist would be useful.

my email is alessandroardolino@yahoo.it
I'm from Italy

bye

farbin
Posts: 4
Joined: Thu Oct 24, 2002 7:09 pm
Location: United States - East Coast

Blender Runtime Bastardization

Post by farbin »

OK, I have been keeping a lazy eye on this post because creating a stand-alone .app is important to me for "game" distributions.

My earlier problem with creating run-times is due to the fact that I am running OSX 10.2.8 (I am not ready to pay for an update so that I can use my free software yet). The 10.2 release doesn't have the BlenderPlayer.app.

So, I have been fooling around, and I was able to create and run a .app with the 10.3 release. I use the showMouse() function (to display the mouse cursor of course) but it displays not as the system cursor but the same one that Blender uses for selecting faces in UV mode (little arrow with a curved tail).

Anyone have any ideas or should I stop fooling around and just upgrade (because this is all my fault anyway :)

Just spouting off, Thanks.
farbin

Post Reply