Page 1 of 2

bf blender / OS X - 2.40 RC1 (2005/11/29) RC BUILD

Posted: Tue Nov 29, 2005 8:14 pm
by lukep
Official test builds :

choose the build depending of your installed python version

these builds wont work on 10.3.8 and earlier

OS X 10.3.9

OS X 10.3.9 + python 2.4

NVIDIAs users : we are especially interested on wether those builds work for you. they include partial workaround to the drawing problem

edit : unstikyied

Test build doesn't work

Posted: Tue Nov 29, 2005 9:10 pm
by scuozz
The interface of Blender doesn't work on Mac osx 10.4.3 on Mac G5 Dual processor Nvidia Geforce fx 5200.
The previous releases in the testing build forum were working well.
ciao :shock:

Posted: Wed Nov 30, 2005 2:00 am
by MasterChief54924
I had no problems on an iMac G5 running 10.3.9 with an Nvidia FX 5200 64 megs of ram.

UI Unresponsive

Posted: Wed Nov 30, 2005 10:47 am
by hammerhead74000
I just downloaded the package above (the non-python-2.4 one) and can confirm that on my Mac it has an issue. When it is first launched, the entire UI inside the main blender window is completely unresponsive (however, the Mac OS menubar did work, and I was able to quit the app with the mouse; I didn't have to force-quit it). However, if you resize the main window, the UI starts working again - the menus (blender generated, not the OS menus), widgets, etc start to respond to mouse clicks.

No regression was attempted. No other feature-testing has been attempted yet.

OS X 10.4.3, with all patches/updates as of 11.30.2005
867Mhz G4 "Quicksilver", 1.5GB Ram, 80GB HDD, with ~40GB free

From System Profiler:

Machine Name: Power Mac G4
Machine Model: PowerMac3,5
CPU Type: PowerPC G4 (2.1)
Number Of CPUs: 1
CPU Speed: 867 MHz
L2 Cache (per CPU): 256 KB
L3 Cache (per CPU): 2 MB
Memory: 1.5 GB
Bus Speed: 133 MHz
Boot ROM Version: 4.2.4f1

NVIDIA GeForce2 MX:

Chipset Model: GeForce2 MX
Type: Display
Bus: AGP
Slot: SLOT-1
VRAM (Total): 32 MB
Vendor: nVIDIA (0x10de)
Device ID: 0x0110
Revision ID: 0x00a1
ROM Revision: 1055
Displays:
Display:
Resolution: 1600 x 1200 @ 85 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Not Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported

Posted: Wed Nov 30, 2005 6:46 pm
by TroutMaskReplica
i don't know if this is useful for you to know or not, but the release candidate works properly on the two systems i've installed it on::

1) ibook G4 1ghz G4, 32 meg ATI video, Tiger 10.4.3

2) powermac G4 dual 1.25 ghz, 64 meg ATI video, Tiger 10.4.3

Posted: Fri Dec 02, 2005 5:05 am
by badcheese
NVIDIAs users : we are especially interested on wether those builds work for you. they include partial workaround to the drawing problem
This workaround makes things worse on my system (OS 10.4.3 + dual G5 + GeForce6800), as I noted in my last 3 posts in the bugtracker:
https://projects.blender.org/tracker/?f ... 9&atid=125
Thanks for your hard work anyway, Luke! Hopefully there is a fix soon from Apple, since it affects so many applications.

problem on mac 10.4

Posted: Fri Dec 02, 2005 9:22 pm
by smick
I want to point out a problem. I guess it's been mentioned, but when I run blender from this Mac, the icon clicks, but doesn't start

Hardware Overview:

Machine Name: Power Mac G5
Machine Model: PowerMac7,3
CPU Type: PowerPC G5 (3.0)
Number Of CPUs: 2
CPU Speed: 2.3 GHz
L2 Cache (per CPU): 512 KB
Memory: 6.5 GB
Bus Speed: 1.15 GHz
Boot ROM Version: 5.2.4f1
Serial Number: G851429XRU3

NVIDIA GeForce 6800 GT DDL:

Chipset Model: GeForce 6800 GT
Type: Display
Bus: AGP
Slot: SLOT-1
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: nVIDIA (0x10de)
Device ID: 0x0045
Revision ID: 0x00a1
ROM Revision: 2120
Displays:
Cinema HD Display:
Display Type: LCD
Resolution: 1920 x 1200
Depth: 32-bit Color
Core Image: Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported
Display:
Status: No display connected

Posted: Sat Dec 03, 2005 5:39 pm
by osxrules
I can't seem to get curves deforming the hair. It worked in one of the other releases. The other types of force fields aren't working either.

Posted: Sat Dec 03, 2005 9:50 pm
by womanonfire
i confirm that it doesn't work on os x 10.4.3
how about a build for this os ?

Posted: Mon Dec 05, 2005 2:04 am
by osxrules
OK update on the hair problem. The deformers work OK except for a particular old mesh, where they have no effect. I have managed to work around it by appending my old data piece by piece to a new file. Maybe one of the CVS builds screwed up the mesh somehow.

MacOS X 10.4.3 problem

Posted: Sun Dec 18, 2005 3:57 pm
by wimek
I know that the problem I encountered is known. However, resizing the window doesn't help in my case.

To satisfy my curiosity: do you think that this problem is going to be resolved soon? Or do we have to wait until Apple solves it? By the way what is causing it?

I'll be reading this forum and I'll be happy to test a new build! I'm afraid that's all I can do to help...

Greetings,
Wim


PowerMac G4 733
macOS X 10.4.3
1.12 GB RAM

Re: UI Unresponsive

Posted: Mon Dec 19, 2005 9:26 am
by solmax
hammerhead74000 wrote:I just downloaded the package above (the non-python-2.4 one) and can confirm that on my Mac it has an issue. When it is first launched, the entire UI inside the main blender window is completely unresponsive (however, the Mac OS menubar did work, and I was able to quit the app with the mouse; I didn't have to force-quit it). However, if you resize the main window, the UI starts working again - the menus (blender generated, not the OS menus), widgets, etc start to respond to mouse clicks. ...
i've had similar problems on the same machine - it seems to be due to the low-end graphic card with low ram. i always had to run the desktop in 16bit-mode ("Thousands of colors") to make blender run properly. maybe reducing resolution also might help (if you want millions of colours).

marin

New Version?

Posted: Mon Dec 19, 2005 6:47 pm
by Bischofftep
Heya:

Not sure when the final version of 2.40 is due out, but I know there's been a lot of bugfixes done since this RC was posted. Any chance of getting an updated build?

Many thanks,

-Bish

New Build?

Posted: Mon Dec 19, 2005 6:49 pm
by Bischofftep
Heya!

Not knowing when the final 2.4 will be released, and knowing that a good bit of bug squashing has been going on, is there any chance of seeing a revised RC build?

Looking forward to final release but content to help debug until then,

-Bischofftep

Posted: Sat Jan 14, 2006 8:38 pm
by bmud
i realize that i'm pushing my luck, but my g/f has an ibook G3, and the appllication fails to even run... I'm an apple noob, so excuse me please.

Hardware Overview:
Machine Name: iBook
Machine Model: PowerBook4,3
CPU Type: PowerPC 750 (2.3)
Number Of CPUs: 1
CPU Speed: 900 MHz
L2 Cache (per CPU): 512 KB
Memory: 256 MB
Bus Speed: 100 MHz
Boot ROM Version: 4.6.4f1

ATI Mobility Radeon 7500:
Chipset Model: ATY,RageM7
Type: Display
Bus: AGP
Slot: ATI
VRAM (Total): 32 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x4c57
Revision ID: 0x0000
ROM Revision: 113-XXXXX-210